Alergija – tai padidėjęs organizmo jautrumas tam tikriems aplinkos veiksniams, sergančiųjų alerginėmis ligomis organizmas intensyviau reaguoja į tam tikras medžiagas. Alergija maistui yra vadinamos reakcijos į maistą, kurių metu dalyvauja žmogaus imuninė sistema. Imuninės sistemos funkcija yra kovoti su organizmą atakuojančiomis infekcijomis ir kitais pavojais, taip palaikyti sveiką žmogaus organizmą. Tačiau nutinka taip, kad kartais imuninė sistema į tam tikrą maisto produktą ima reaguoti kaip į pavojų organizmui. Dėl imuninės sistemos įsitraukimo ir padidėjusio jautrumo yra iššaukiamos įvairios organizmo reakcijos, kurios gali pasireikšti bėrimais ar net pažeisti organizmo audinius ar organus. Alergijos maistui simptomai gali būti labai įvairaus pobūdžio – nuo švelnių iki labai sunkių. Pati sunkiausia alerginė reakcija – anafilaksija, kuri gali būti pavojinga gyvybei.
Alergijos požymiai pasireiškia:
- Odoje – niežuliu, pleiskanojimu, paraudimu, bėrimu, pūlingomis žaizdomis ar spuogais.
- Kvėpavimo sistemoje – pasireiškia apsunkusiu kvėpavimu, sloga, bronchinės astmos simptomais.
- Virškinimo trakte – raižomas pilvas, jaučiamas pūtimas, pasireiškia viduriavimas ar vėmimas.
- Akims – alergija pasireiškia paraudimu, ašarojimu, perštėjimu.
- Širdies ir kraujagyslių sistemoje – galvos svaigimas, bendras silpnumas, sąmonės praradimas, dažnas širdies plakimas ar silpnas periferinis pulsas.
- Stipriausia alerginė reakcija – anafilaksinis šokas, kurio metu žmogus gali mirti.
Tad vos tik pastebėjus pirmuosius nerimą keliančius simptomus, vertėtų atlikti išsamius tyrimus. Maisto alergenų tyrimas parodo ir jo metu ieškomos neįprastos organizmo reakcijos į dažniausiai pasitaikančius maisto alergenus, pagal maisto alergenų panelę.
Alergiją sukelia
Alergijos plitimui lemiamą reikšmę turi neracionali mityba ir nekokybiškų maisto produktų vartojimas, kuriuose yra dirbtinių priedų, įvairiausių konservantų, maistinių dažų. Taip pat reakciją gali iššaukti vartojama naminių gyvulių mėsa, kuri gaunama iš gyvūnų auginamų naudojant antibiotikus ar didelius kiekius vitaminų.
Maisto alergenų tyrimas atliektas pagal maisto alergenų panelę, padės surasti tikruosius alergijos sukėlėjus. Sužinojus konkrečius alergizuojančius maisto produktus ar maisto produktų grupes, esant poreikiui bus skiriamas gydymas ir rekomendacijos. Jei buvo diagnozuota alergija maistui, geriausias būdas apsisaugoti – vengti alergiją sukeliančio maisto produkto ir jo gaminių bei produktų, į kurių sudėtį įeina konkretus alergenas. Atidžiai skaityti etikečių ant maisto produktų – nepakaks, verta pasidomėti ir žinoti, kokiais kitais pavadinimais gali būti pavadintos sudedamosios dalys ar produktai, kurių reikia vengti.
Esant dideliam kiekiui alergenų, rekomenduojame kreiptis į mitybos specialistus. Profesionalai padės koreguoti valgiaraštį ir gyvenimo būdą, nežalojant sveikatos bei neprarandant organizmui reikalingų medžiagų kiekio, kurios būna gaunamos su maistu.
Baltų šeimos klinika – įvairių alergenų tyrimai Kaune. Tam, kad jaustumėtės saugiai! Kviečiame registruotis mob. telefonu 8 699 96622 arba (8-37) 202 001